Visste du at...

ville markjordbær har vært kjent siden romertiden, men det var først på 1800-tallet som man begynte å dyrke bærene kommersielt her i Europa? Dagens jordbær er resultatet av at man på 1740-tallet krysset forskjellige sorter av markjordbær i Bretagne i Frankrike og skapte en hybride av Virginiajordbær (Fragaria virginiana) fra østre Nordamerika, en bærtype kjent for sin gode smak, og Chilejordbær (Fragaria chiloensis) fra Chile og Argentina, en plante med større markjordbær som skal ha kommet til Europa med en spion i 1714. På midten av 1800-tallet hadde de nye større jordbærene mer eller mindre konkurrert ut den dyrkede mindre markjordbæra.

VISSTE DU AT...
jordbær tidligere ble brukt i folkemedisinen, blant annet som et middel imot frostknuter og som bot imot nyrestein? Saften fra markjordbær ble også brukt sammen med salt på gamle sår. Tørkede blader ble brukt til en te som kunne hjelpe imot blodmangel, nervøsitet, gikt og urinveisproblemer. Den engelske urtelegen John Gerard skrev i 1597 at jordbær kunne lindre både magevondt og betennelse i leveren, noe som resulterte i at enkelte europeiske sykehus til og med hadde egne jordbæråkrer. At jordbær er bra for helsen er altså ikke noe nytt påfunn: de søte bærene er rike på fiber og inneholder mengder av antioksidanten C-vitamin - det er faktisk bare appelsin som har tilsvarende verdier! Dessuten er jordbæra jo himmelsk god!

VISSTE DU AT...
jordbær egentlig er det som kalles "en falsk frukt" og at det latinske navnet for jordbær er Fragaria ananassa, noe som resulterte i at bærene først ble kalt Ananasjordbær når de ble introdusert i Norge på 1800-tallet? Den første jordbærsorten som ble plantet her i Lensvik het Abundance - det engelske ordet for "overflod" - og ga rikelig med små bær. Sorten ble etter hvert byttet ut med både Zephyr og Senga Sengana, men i dag er det først og fremst Korona og Florence som dyrkes i Lensvika. Bygda har lenge vært kjent som en av Trøndelags store jordbærbygder og på 1950-tallet gikk det som mest over 32 lastebiler med jordbær sørover imot Oslo. På den tiden fantes det jordbær på hver en gård, men i dag finnes det bare en håndfull produsenter igjen og vi her på "Øvertennelen" er en av disse.